Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Aegon-affaire: "mensen willen volstrekte openheid"

AMSTERDAM (Trouw/RKnieuws.net) - "Aegon speelt de rol van voorvechter van ethisch verzekeren; de katholieke kerk krijgt omgekeerd onvermijdelijk het odium dat zij haar verantwoordelijkheid voor het misbruik van haar priesters wil afwentelen op een verzekering". Dat schrijft Pieter van der Ven zaterdag in het dagblad Trouw in een commentaar op de aangekondigde rechtszaak tussen het bisdom Rotterdam en verzekeringsmaatschappij Aegon.
"Voor zover bekend is het pas voor het eerst dat kerk en verzekeraar een kwestie als deze in Nederland aan de rechter voorleggen", aldus van der Ven. "Op de achtergrond spelen de vele misbruikzaken in vooral de Verenigde Staten. Daar heeft de rk kerk vele honderden miljoenen dollars betaald aan slachtoffers, die doorgaans minderjarig waren toen zij door een geestelijke werden lastig gevallen, misbruikt dan wel verkracht. Ook bij deze zaken is geld van verzekeringsmaatschappijen geclaimd."

Ongeluk of misdrijf?

Van der Ven raadpleegde letselschade-advocaat mr. John Beer uit Amsterdam. Volgens deze hangt in een geding tussen verzekerde en verzekeraar alles af van de woorden van de polis. Van der Ven: "In het algemeen keert de verzekering niet uit als er sprake is van 'opzet'. Verzekeringen zijn er voor 'ongelukjes', voor 'bedrijfsongevallen'."

"Maar voor de rechter is wel de vraag of een priester die in werktijd, op de pastorie, na de catechismusles een meisje van twaalf verkracht voor zijn bisschop een 'bedrijfsongeval' veroorzaakt, met grote schade voor het slachtoffer en voor zijn kerk zelf. Of is het een misdrijf, 'opzettelijke wederrechtelijkheid', en kan de verzekeraar een beroep doen op die algemene uitsluitingsgrond? Of claimt de kerk dat het van haar priester toch eigenlijk een ongelukje was - u weet wel, celibatair, veel liefde te kort gekomen, eenzaam, heeft veel spijt, was even zichzelf niet."

Afwentelen

"De katholieke kerk wil een zuiver juridische vraag aan de rechter stellen, uiteraard zonder publiciteit. Voor Aegon is het zaak volop in te spelen op het morele aspect: de 'premie' op misbruik en geweld. Aegon neemt hier de rol van voorvechter van ethisch verzekeren; de katholieke kerk krijgt omgekeerd onvermijdelijk het odium dat zij haar verantwoordelijkheid voor het misbruik van haar priesters wil afwentelen op een verzekering."

"In het geval van misbruik van minderjarigen werkt iedere suggestie dat het om een bagatel gaat averechts. Alsof de eerwaarde per ongeluk de mingvaas bij de douairière heeft omgestoten."

Failliet van kerk en celibaat

De RK-kerk is hoe dan ook verliezer in deze zaak en de imago-schade is groot: "Priesters, seks en kinderen: rondom dit ongemakkelijke trio valt er veel te gnuiven voor wie het failliet van kerk en celibaat zien of voorspellen," zegt van der Ven.

"Juridisch is het een leuke klus om uit te vogelen wat de kleine lettertjes van de polis zeggen en bedoelen. Maar als de rechter in gunstige zin voor de rk kerk beslist kan de overwinning voor de p.r. van de kerk danig zuur uitpakken. Mensen willen geen victorie kraaiende bisschop Van Luyn die met zijn nieuwe ridderorde de schadevergoeding voor het misbruik van zijn priester bij Aegon terughaalt. Mensen willen volstrekte openheid, mea culpa's, as en haren kleden."

Klik hier om het volledige artikel te lezen (aanmelding noodzakelijk): <a href="http://www.trouw.nl/religieenfilosofie/artikelen/1092979206428.html" target="new">Seksueel misbruik / Aegon wil schade na misbruik door priester niet dekken</a>
 
 

 

Rorate Zoeken