Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Biechtgeheim of plicht misbruik te melden?

Biechtgeheim of plicht misbruik te melden?
PARIJS (KerkNet/CWN) – Een Franse bisschop zou de pedofiele praktijken van één van zijn priesters toegedekt hebben. Dat meent althans het parket van Caen.
Volgens het gerecht liet bisschop Pierre Pican van Bayeux het na een priester naar het gerecht door te verwijzen, nadat hij hem de biecht had afgenomen. Hij zou hem enkel op zijn pastorale plichten gewezen hebben.

De priester werd onlangs tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld, wegens de verkrachting van een jongen en het seksueel misbruik van tien andere jongeren, tijdens de periode van 1989 tot 1996. Tijdens het proces deed de bisschop een beroep op de onschendbaarheid van het biechtgeheim en weigerde te vertellen of de priester hem tijdens de biecht ooit iets over het misbruik losliet.
De raadsman van de slachtoffers van de priester verklaarde dat het een grote stap voorwaarts zou zijn als de “verantwoordelijkheid en de schuld van de bisschop erkend wordt”.

Volgens het Nederlandse Dagblad Trouw bezint de Franse rechter zich nu over de vraag of het bisschoppelijk ambts- en biechtgeheim opweegt tegen de verplichting strafbare feiten te melden. Theoretisch kan de bisschop tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld worden.
 
 

 

Rorate Zoeken