Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Nieuwe beweging scherpt "C" van CD@V aan

ANTWERPEN (RKnieuws.net) - Na de ampersand van CD@V, het punt van SP.A en het uitroepteken van Groen! wordt de politieke tekentaal nu verrijkt met het accent. De kersverse politieke beweging "C´axent" wil de christelijke waarden meer laten doorklinken in de politiek. "Allereerst streven we naar meer nadruk op de ´C´ binnen de christen-democratie" zegt initiatiefnemer Kris Vleugels (CD@V) in een interview dat morgen/woensdag in het christelijk opinieweekblad Tertio verschijnt.


"Tegelijk staat onze beweging open voor leden van andere partijen of mensen die niet politiek actief zijn. De ´x´ in "axent" verwijst dan weer naar het vermenigvuldigende effect, de verbondenheid en naar het andreaskruis, als teken dat wij desnoods willen lijden voor onze overtuiging".

C´axent ontstond ten dele uit onvrede met de bestaande situatie. Vleugels, leerkracht protestantse godsdienst, constateert een groeiende onverdraagzaamheid voor al wat christelijk is. De trend werd door paars nog versterkt. Tegelijkertijd is het christelijke profiel binnen de christen-democratie verzwakt. Dat werd volgens hem onder meer duidelijk in het debat over het homohuwelijk. "Respect voor homoseksuelen, natuurlijk. Maar moet daar een instelling als het huwelijk voor worden aangepast? Al besliste het congres daar zo over, de basis van CD@V was daar lang niet van overtuigd".

"Christen-democraten verontschuldigen zich haast voor hun overtuiging" analyseert hij. "Daar is echter geen reden toe. Wij willen aantonen dat de christelijke identiteit wel relevant en aantrekkelijk kan zijn". Daarom stuurt C´axent aan op een herbronning van de christen-democratie.

Niet op een onafhankelijke beweging die op termijn leidt naar een eigen politieke partij? "Franstalig België toont hoe het niet moet", zegt Vleugels. "Enerzijds heb je CDH dat meer de humanistische dan de christelijke toer opgaat, anderzijds het CDF dat niet echt kan overtuigen. De twee verzwakken elkaar. Dat scenario moeten we in Vlaanderen vermijden".

Toch is de achtergrond niet alleen ongenoegen. C´axent wil vooral positieve bijdragen leveren, klinkt het. "We denken daarbij zeker aan de ethische vraagstukken, zowel over het leven als over het gezin, maar evenzeer aan sociale ethiek en de wereldproblemen. Wij willen specialisten aantrekken die vanuit het evangelische en christelijke gedachtegoed antwoorden aanreiken".

Volgens Vleugels staan voorzitter Yves Leterme en politiek secretaris Jo Vandeurzen zeker open voor het initiatief. "Het is nu zoeken naar een plaats in het partijlandschap. Wel vragen wij autonomie om met eigen standpunten naar buiten te kunnen treden. Ook bij NV-A zijn er geinteresseerden". Senator Mia De Schampelaere en volksvertegenwoordiger Luc Goutry (beiden CD@V) zijn alvast tot de nieuwe beweging toegetreden. (tb)


 
 

 

Rorate Zoeken