Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kardinaal Danneels zoekt oplossingen voor "verzuurde samenleving"

MECHELEN (RKnieuws.net) - Ondanks onze grote welvaart en goed uitgebouwde sociale voorzieningen heerst er een onbestemd en sluimerend onbehagen in onze samenleving. Dit constateert de Belgische kardinaal Danneels in zijn paasbrochure die over twee weken verschijnt. In de brochure gaat hij op zoek naar de oorzaken en de remedies tegen de "verzuring" in de samenleving.
Waar komt al die "zure regen" vandaan? vraagt de kardinaal zich af. "Sommigen wijzen wel eens het christendom met de vinger. Het zou, volgens hen, door zijn moraal de mens verknechten. Maar ligt daar de ware reden voor het onbehagen in onze cultuur?", zo vraagt de kardinaal zich af.

Therapie

In zijn paasbrochure gaat kardinaal Danneels op zoek naar een diepere en omvattender verklaring en wijst hij wegen om die "verzuring" achter ons te laten. Hij doet dat in twee etappes.

In een eerste deel komen de "oppervlakte kwalen" aan de beurt en de aanzetten voor een eerstelijnstherapie.

De ongetemperde drang naar bezit stemt de mens uiteindelijk droevig, stelt de kardinaal. Waarheid en vrijheid moeten volgens hem ook "her-ijkt" worden, willen we de "zuurtegraad" van de
samenleving wat naar beneden halen.

De echte oorzaken

In het tweede deel peilt de kardinaal naar de echte oorzaken en hun diepte-therapie.

"De mens van tegenwoordig heeft de transcendentie opgeslokt in een volkomen immanentie: de mens heeft God helemaal in zich opgenomen om zijn taak over te nemen en Hem op die manier overbodig te maken".

De kardinaal pleit voor vertrouwen op God en in de mens: een basisvertrouwen waardoor iedereen zichzelf mag zijn, in gelijkwaardigheid maar ook in verscheidenheid.

De paasbrochure van kardinaal Danneels verschijnt op 14 april. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken