Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

VS en Israël in gebed en rouw om verongelukte Space Shuttle

VS en Israël in gebed en rouw om verongelukte Space Shuttle
HOUSTON (RKnieuws.net) - Het Amerikaanse ruimteveer Columbia is zaterdagmiddag kort voor de landing in stukken uiteengevallen boven de staat Texas. Aan boord waren zeven bemanningsleden, waaronder voor het eerst een Israëlische astronaut, Ilan Ramon. President Bush zei in een verklaring te bidden dat hun zielen "veilig thuisgekomen zijn".
De Columbia was bezig met de afdaling in de atmosfeer toen het contact met de vluchtleiding plotseling werd verbroken. Op het moment dat de shuttle in stukken brak, vloog hij met een snelheid van zes maal die van het geluid op een hoogte van drieenzestig kilometer. Het is uitgesloten dat de bemanningsleden de ramp hebben overleefd.

Gebed

In Israël is het nieuws over de ramp met ontzetting ontvangen. De Israëlische astronaut Ilan Ramon had enkele dagen geleden nog een live gesprek op televisie gehad met premier Sharon, waarbij hij onder meer een kleine Torah-rol liet zien, die hij mee had genomen op zijn ruimtevlucht. De Israëlische president Moshe Katsav had hem bovendien een digitale versie van de Bijbel op microfiche meegegeven. Ramon had in een ander interview gezegd dat hij door de drukke werkzaamheden geen tijd had gehad om de Sabbat te onderhouden, maar dat hij wel een kiddush, een kleine gebedsbeker had meegenomen.

Vrede

De Israëlische astronaut had in zijn laatste interview gezegd hoe hij zich realiseerde hoe kwetsbaar de wereld is, toen hij vanuit de ruimte het Midden-Oosten zag liggen. Volgens Ramon moest er nog harder gewerkt worden om vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen.

Jesaja

President Bush verwees in een korte toespraak naar een tekst van de profeet Jesaja: "Dezelfde Schepper die de sterren hun naam geeft, kent ook de namen van de zeven zielen waarover wij vandaag rouwen. De bemanning van de shuttle Columbia keerde niet veilig terug op aarde, maar wij kunnen bidden dat zij veilig thuisgekomen zijn".

"Moge God de rouwende families zegenen, en moge God Amerika blijven zegenen", besloot president Bush.

In een verklaring zei de Israëlische regering dat de harten van het Amerikaanse en het Israëlische volk "als één hart kloppen". "Wij houden elkaar bij de hand en bidden gezamelijk", aldus de verklaring.

Morgen zal in veel kerken in Amerika gebeden worden voor de verongelukte astronauten en hun families. Er zijn tot nu toe nog geen officiële reacties van kerkelijke leiders op de ramp.
 
 

 

Rorate Zoeken