Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Orthodoxe wereld viert kerstmis

Orthodoxe wereld viert kerstmis
BRUSSEL (KerkNet/KathWeb/Pravda/ROC) - Vandaag en morgen wordt in de orthodoxe wereld, in de Oosterse Kerken in Betlehem en in de oosters-katholieke Kerken Kerstmis gevierd. De traditie van de viering van het feest van de Epifanie (Driekoningen) is ouder dan die van het huidige Kerstfeest op 25 december.
Relieken
De oorsprong ervan gaat terug op de bijbelse passage over het bezoek van de drie wijzen uit het Oosten. Volgens de legende werden hun beenderen naar Constantinopel gebracht, van waaruit ze later naar Milaan en uiteindelijk naar de Dom van Keulen verhuisd werden. Hun relieken liggen er nog steeds in een graftombe, die beschouwd wordt als een van de kostbaarste goudsmeedwerken uit de middeleeuwen.

7 januari
De Russische president Poetin feliciteerde de orthodoxe gelovigen en alle christenen in de Russische Federatie ter gelegenheid van het Kerstfeest, dat in Rusland op 7 januari gevierd wordt. Hij stelde dat het christelijke geloof de morele funderingen van de Russische samenleving versterkt en voor eenheid en overeenstemming onder de burgers zorgt.

Aansporing
De Russische patriarch Aleksej II noemt Kerstmis een aansporing om te delen in de vreugde over de geboorte van een kind in de stal en die vreugde in de hele wereld uit te dragen. "Duizenden mensen hebben vandaag nood aan deze liefde (...) Duizenden landgenoten lijden en gaan gebukt onder een zware last; vele kinderen zijn dakloos; jongeren voelen zich aangesproken door allerlei vreemde leren en vervallen zowel geestelijk als fysiek; alcolhisme en drugverslaving nemen voortdurend toe..."

Vrede
Toch blijft de Russisch-orthodoxe Kerk volgens de patriarch mensen bijstaan en gelooft ze dat het belangrijkste in het leven alleen in haar schoot kan gevonden worden. Op internationaal vlak wil de Russisch-orthodoxe Kerk het komende jaar vooral bijdragen tot vrede en verstandhouding onder de volkeren en de naties, tot vreedzame oplossingen voor conflicten en een waardig leven voor iedereen.
 
 

 

Rorate Zoeken