Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus viert zaterdag 82ste verjaardag

Paus viert zaterdag 82ste verjaardag
VATICAAN (RKnieuws.net) - Voor het eerst in de geschiedenis geeft het Vaticaan gelovigen de mogelijkheid om de paus via e-mail te feliciteren met zijn 82ste verjaardag morgen. Tegelijkertijd wordt er in de media opnieuw gespeculeerd over een mogelijk aftreden nadat twee kardinalen het thema de afgelopen dagen ter sprake brachten. De paus zelf zegt te blijven "zolang God het toestaat".
Al sinds het begin van de jaren negentig wordt er gespeculeerd over de gezondheidstoestand van de paus en een mogelijk aftreden. De paus vertoont al jaren symptomen van wat lijkt op de ziekte van Parkinson. Tijdens de vasten van dit jaar kwamen daarbij nog eens problemen met de knie.

Aftreden

De Italiaanse krant 'Corriere della Sera' kwam vandaag weer met een paginagroot artikel over de gezondheid van de paus en de mogelijkheid van aftreden. Zowel kardinaal Ratzinger en kardinaal Oscar Rodriguez Maradiaga van Honduras hebben de afgelopen dagen de mogelijkheid van een aftreden van de paus om gezondheidsredenen openlijk ter sprake gebracht, evenwel met de toevoeging dat de paus daar nog helemaal niet aan denkt.

Kardinaal Ratzinger zei in een interview dat de paus de laatste tijd 'stiller' is geworden en sneller vermoeid is als hij teveel hooi op zijn vork heeft genomen. Maar Ratzinger ontkende dat de paus niet meer geschikt zou zijn voor zijn taak. Toch zei Ratzinger dat de paus zeker zou aftreden als hij zou zien dat hij niet meer kan functioneren.

Kardinaal Oscar Rodriguez Maradiaga, door sommigen gezien als mogelijke kandidaat voor het pausschap, zei donderdag dat de paus de moed zal hebben om af te treden als zijn gezondheid het onmogelijk maakt om zijn dienstwerk te vervullen.

Geestelijke steun

De paus vroeg woensdag aan de gelovigen hun steun om zijn missie als bisschop van Rome, die God hem toevertrouwd heeft, verder te zetten.

De woordvoerder van het Vaticaan, Joaquin Navarro-Valls, zei donderdag dat hij alleen kon herhalen wat de paus tijdens zijn audiëntie op woensdag zei: "het idee was 'ik blijf hier zolang God het toestaat'"

Feliciteer de paus via e-mail

De officiële website van het Vaticaan heeft voor het eerst in de geschiedenis het e-mail adres van de paus openbaar gemaakt. Via dit e-mail adres, <a href="mailto:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.</a> kan men de paus feliciteren met zijn verjaardag.
 
 

 

Rorate Zoeken